Morten’s historie – (Misbrugsbehandling gennem MULTIPAKKEN)

 

38-årige Morten Olsen er kommet ud på den anden side af et årelangt misbrug.
Nu drømmer han om inspirere andre til at gøre det samme ved at fortælle sin historie.

 

St Karleby: Jeg er oprindeligt fra Asnæs og har efterfølgende boet 14 år i København, indtil jeg for to år siden flyttede ind hos en familie i St. Karleby. Senest til foråret skal jeg have fundet en ny bolig.

En af årsagerne til at jeg gerne vil fortælle min historie er, at jeg gerne vil stå ved den, jeg er efter at have levet et liv fyldt med løgne og benægtelse. En anden er, at jeg gerne vil fortælle den gode historie, så den måske kan inspirere andre til at bede om hjælp.

Jeg er ludoman og hashmisbruger. Spillemisbruget starter, da jeg er 13 år gammel og intensiveres, da jeg får et visakort som 18-årig. Hashen begynder jeg med som 15-årig, og det tager også til, da jeg bliver 18 år og begynder at tjene ‘voksenpenge’.

Jeg tror, det skyldes, at jeg havde brug for et kick, fordi jeg ikke havde så meget selvværd og selvtillid.


Blandingsmisbrug

Som årene gik, tog begge misbrug til. De supplerede hinanden på den måde, at jeg spillede for spændingens skyld, og når jeg så havde tabt en masse penge, kunne jeg forsøge at ryge min egen selvmedlidenhed væk.

Jeg har ikke en uddannelse, men har arbejdet ufaglært i forskellige brancher. Typisk har jeg haft et job i ét til tre år af gangen. Så har jeg enten ikke haft lyst til at være der mere, eller misbruget har fyldt for meget, så jeg ikke kunne passe jobbet længere.

Det sidste job jeg havde, blev jeg fritstillet fra. Jeg arbejdede med kundefastholdelse i et teleselskab. Min chef sagde, at han egentlig godt kunne lide mig, men at det ikke gik, fordi jeg ikke kunne passe jobbet.

Jeg endte på kontanthjælp og fortsatte med at ryge hash og spille.

Jeg kunne ligge i min seng om aftenen og have røget så meget, at jeg ikke kunne mærke noget som helst og aftale med mig selv at stoppe i morgen. Næste formiddag sad jeg i toget på vej mod Christiania med tårerne trillende ned af kinderne.


Gennembruddet

Efter at have været i kontanthjælpssystemet i et års tid, skulle jeg i tvungen jobpraktik. Lejre Kommunes virksomhedskonsulent tog mig med op til John (Kastrup red.), der er misbrugsbehandler.

Vi havde en indledende samtale, hvor John fortalte, hvem han var, og at han også er misbruger, men har været clean i 16 år. Det blev første gang, hvor jeg åbnede lidt op for min historie.

Jeg mærkede, at det lettede rigtig meget, og der blev skabt en tillid til John med det samme. Det var altafgørende for mig, at han vidste, hvor jeg kom fra.

Bagefter aftalte vi, at jeg skulle starte i jobpraktik hos John den 1. oktober 2018.

De første dage gik med, at John blev ved med at spørge mig, om jeg ikke snart var færdig med det dér hash og spil.

Langsomt begyndte jeg at se, at mit liv sejlede. Når jeg fortalte nogle af de ting, jeg havde gjort, fortalte han det tilbage til mig, så jeg kunne høre, hvor langt ude jeg egentlig var.

Om morgenen den 11. oktober brød jeg totalt sammen. Nu var jeg klar til arbejdet med behandlingen. Siden den dag har jeg været clean.


Hvem er jeg?

Jeg skulle bryde med en masse benægtelse, om hvem jeg var og mit eget selvbillede af at være den her verdensmand, der havde en karriere, når jeg i virkeligheden havde det ad helvede til. På det tidspunkt var jeg 36 år uden uddannelse og havde en gæld på langt over en halv million. Det blev jeg nødt til at erkende i stedet for at bagatellisere tingene og sige, ‘nå, det er bare lidt hash og spil’.

Der skulle pilles en masse lag af løget for at finde ud af, hvem jeg egentlig er. Mine egne metoder havde ikke virket, så nu blev jeg nødt til at lære at lytte og være ydmyg.

Ude hos John skulle jeg lave forskelligt forefaldende arbejde, og så fik jeg behandling til gengæld. Til at starte med fungerede jeg på 10-20 procent. Så nåede jeg op på 40 og så videre.

Jeg skulle lære noget så simpelt som at få hverdagen til at fungere. Sådan nogle helt grundlæggende ting som at stå op om morgenen, gå i seng til tiden og passe mine måltider.

Samtidig arbejdede vi med de følelser, som jeg i begyndelsen ikke vidste, hvordan jeg skulle håndtere, fordi jeg gennem 20 år var flygtet over i hashen.

Jeg har lært forskellige åndelige begreber som ærlighed, villighed og åbenhed.

John lagde vægt på, at jeg skulle sige det højt, hvis jeg blev vred eller ked af det, eller i det hele taget mærkede følelser trænge sig på. Kort efter så jeg John tale med en anden, han havde i behandling, og det kunne jeg mærke gjorde mig jaloux. Og så blev jeg jo så nødt til at sige det til ham.

I det hele taget er jeg gradvist blevet bedre til at skelne mellem mine følelser. Bliver jeg irriteret eller vred, så er jeg som regel bange for et eller andet, og der er nogle underliggende følelser, jeg skal kigge på i stedet.


Tre måneder mere

I første omgang var jobpraktikken sat til at vare tre måneder 37 timer om ugen, og så var der bevilget et antal misbrugsbehandlinger plus løbende samtaler med en virksomhedskonsulent på kommunen. Efter de første tre måneder besluttede jeg, i samråd med Lejre Kommune, at jeg skulle have yderligere tre måneder hos John. Jeg følte mig ikke klar til at skulle ud igen. Jeg var bange for at forlade programmet, for nu havde jeg endelig fået den hjælp, jeg havde haft behov for i alle de år, der var gået.


På arbejdsmarkedet

I den sidste del af de i alt seks måneder hos John, gik jeg ind i en proces, der handler om at få et arbejde.

Her fik jeg hjælp til at skrive ansøgninger, ligesom jeg havde John med til jobsamtaler. I den del af processen var der også en hel del stolthed, der skulle brydes ned, blandt andet i forhold til løn.

Til sidst besluttede jeg mig for, at jeg gerne ville arbejde i Netto. Først og fremmest fordi det er vigtigt for mig at have et arbejde, som jeg ikke behøver tage med hjem om aftenen. Samtidig skal jeg have mulighed for at få fri til at deltage i de selvhjælpsgrupper, jeg fortsat går i.

Sidst men ikke mindst vil jeg gerne have et arbejde, der er helt nede på jorden, så jeg kan træne min ydmyghed.

Da jeg skulle skrive ansøgningen til Netto i Skibby, valgte jeg at være ærlig omkring mit misbrug, og det gav pote. Muligvis også fordi der fulgte løntilskud med.

Jeg startede den 1. juni 2019 og efter tre måneder blev jeg fastansat, og i dag arbejder jeg fortsat i Netto. Det går godt på jobbet. Jeg føler, at jeg kan bruge de værktøjer, jeg har lært hos John ude i den virkelige verden.


“Flytter røven”

Jeg kan mærke, at jeg er en anden og en bedre udgave af mig selv. Min tilgang til tingene er mere ydmyg, og jeg har lært at sige fra på en ordentlig måde. Jeg har fået fortalt ad bagvejen, at jeg førhen blev opfattet som arrogant. I dag kan jeg mærke på mine nye kolleger, at de er glade for, at jeg møder ind om morgenen og er i godt humør. Det bliver jeg glad for.

Det er en god base at bygge videre på. Jeg vil gerne videre, men ved endnu ikke, hvad jeg skal.

Jeg har overvejet at blive misbrugsbehandler og hjælpe andre, men har kun været clean i lidt over et år, så det må fremtiden vise.

Jeg har et godt liv nu, det er stadig hårdt nogle gange, men jeg har værktøjerne til ikke at ty til hash eller spil. Jeg har fået hul igennem.

Jeg lever ikke længere et dobbeltliv, og jeg fortæller ikke forskellige historier om mig selv. Der er kun én version – sandheden.

Jeg får gjort de ting, jeg skal gøre, jeg handler, jeg flytter røven.


Positive reaktioner

Jeg har cuttet kontakten til stort set alle mine gamle venner, for de fleste har også et misbrug. Det har jeg haft det rigtig dårligt med, men det ændrede sig for fire-fem måneder siden. Jeg skal ikke sidde og spise en appelsin, mens de andre sidder og ryger bong. Så er det kun et spørgsmål om tid, før jeg falder i. Jeg har dog stadig kontakt til få venner fra før behandlingen.

Jeg arbejder på at blive bedre til at tage teten og kontakten i sociale sammenhænge, for jeg er stadig bange for at blive afvist. Det er et mønster, der skal brydes, for når jeg rækker ud efter andre mennesker, går det som regel godt.

Jeg bliver løbende bevidst om, at jeg lever et godt liv. Jeg har aldrig haft så godt et forhold til min familie. Der er ingen historier, jeg låner ikke penge af dem længere. Jeg bliver overdænget med kram og støtte.

Når jeg er ærlig omkring min fortid og viser, at jeg tager ansvar for mit liv, møder jeg kun respekt fra andre mennesker.

Jeg har hele livet til at indhente de ting, jeg er gået glip af.


Blå bog

Morten Olsen (f. 1981)

Vokset op i Asnæs og flyttede efterfølgende til København. Har boet i St. Karleby siden 2016.

Ingen uddannelse, men har arbejdet i forskellige brancher, blandt andet i telebranchen.

Tidligere ludoman og hashmisbruger. Blev i 2018 visiteret til misbrugsbehandling af Lejre Kommune og kom i behandling hos misbrugsbehandler John Kastrup i Lejre.

Har været clean siden 11. oktober 2018.

Arbejder i dag i Netto i Skibby.


Fak
ta: Morten er en del af en positiv statistik

Morten er en del af en positiv statistik

I perioden 2014-2019 faldt antallet af kontanthjælpsmodtagere i Danmark fra 177.000 til 125.000.

I Lejre Kommune fra 199 til 106 personer svarende til et fald på 46 procent.

Dermed er Lejre Kommuner blandt de kommuner i landet med det største procentvise fald i antallet af borgere, der modtager kontanthjælp gennem de seneste fem år.

Kilde: Danmarks Statistik.