Vi sidder klar til at hjælpe dig ud af dit misbrug. Ring 50 55 90 11 og få hjælp i dag


Kokainmisbrug

 

Hvad er kokain?

Kokain er et stimulerende stof, som kan udløse en følelse af eufori, der i virkeligheden er en kunstig lykkerus. Virkningen af kokain varer kun en times tid og fordi rusen er kortvarig, kan der hurtigt opstå trang til at indtage stoffet igen.
Det hyppige indtag øger risikoen for at udvikle afhængighed af kokain, der både er stærkt fysisk og psykisk vanedannende. Heldigvis kan kokainafhængighed behandles og hos UDVEJE Behandling får du den rigtige professionelle hjælp og behandling for at komme ud af dit kokainmisbrug.

 

Kokainbehandling

Hos Udveje behandling er vi specialister i afvænning og kokainbehandling. I vores dagbehandling kan du få hjælp til at komme ud af din kokainafhængighed og eventuelle sidemisbrug.

Den psykiske trang til kokain kan være ganske overvældende, selv efter mange måneders stoffrihed, hvilket kan medføre risiko for slip eller tilbagefald.

Udveje behandling kan ruste dig til at modstå fristelsen og du får andre strategier til at finde glæde i livet, så du kan få en alkohol- og stoffri tilværelse.

 

Hvad gør kokain ved kroppen?

Kokain er stærkt vanedannende stof, fordi det påvirker hjernens belønningscenter, så der udløses dopamin, som giver en følelse af velvære. Kokain aktiverer belønningscentret kemisk og i meget højere grad end naturlige sansestimuli, som fx sex, gør.

Har du udviklet en vane med at tage kokain er det ofte sådan, at lystprægede aktiviteter som tidligere gav dig glæde, ikke længere gør dig glad. Når du har prøvet at tage kokain og virkningen ophører, kan hverdagen forekomme kedelig og grå.

At stoppe med at tage kokain, kan give dig depressive symptomer, som du måske forsøger at ophæve ved at tage kokain for at få det bedre igen. På den måde kan du hurtigt blive fanget i en ond cirkel, hvor kokainmisbruget eskalerer og bliver svært at bryde cirklen ved egen kraft.

 

Kokain bivirkninger

De eftertragtede virkninger af kokain er forbedret humør, øget selvtillid, hurtigere reaktioner, mindre søvntrang og mindre appetit, men der er også negative bivirkninger forbundet med kokain.

 

Symptomer på kokain-abstinenser

Abstinenssymptomerne fra kokainafhængighed er, udover trang, træthed, irritabilitet, øget appetit, øget søvnbehov samt risiko for depression. Hvis du hyppigt indtager kokain, kan du udvikle hyperaktivitet, søvn- og spiseforstyrrelser, aggressiv adfærd og paranoid psykose.

 

Manglende dømmekraft

Kokain kan give en følelse af storhedsvanvid og manglende dømmekraft, hvilket kan gøre det svært at indse misbrugets skadevirkninger og medføre, at du ikke søger behandling for din kokainafhængighed.

 

Alvorlige lidelser og dødsfald

Jo oftere du tager kokain, jo større risiko er der for at blive ramt af livstruende fysiske tilstande som hjerneblødning, hjerterytmeforstyrrelser, blodprop i hjertet og delirium med voldsomt forøget kropstemperatur.

 

Depression og psykose

Kokainmisbrug kan udløse depression og paranoid psykose med hallucinationer. Dette er alvorlige tilstande som kan være forbundet med risiko for selvmord, behandling eller indlæggelse i psykiatrisk regi.

 

Kokainmisbrug

Kokain er ofte koblet sammen med lyst og spænding. Det stimulerende stof kan have fundet vej til andre aktiviteter, der også medfører store udladninger af dopamin i hjernen. Kokain indtages ofte i forbindelse med sex, spil, shopping eller andre former for spændingssøgende adfærd som fx kriminalitet.

Har kriminalitet været nødvendig for at kunne vedligeholde misbruget, kan der opstå en tomhedsfølelse ved at leve efter loven. Den spænding og intensitet der var forbundet med kriminalitet og misbrug, er ikke længere til stede og livet kan føles gråt og kedeligt.

Kombinationen af sex og kokain er for mange en stor tilbagefaldsfaktor, efter de er ophørt med kokainmisbruget. Det kan være at sex slet ikke giver den samme nydelse som det gjorde, da kokainen brusede i hjernen.

Desuden er der mange af de mennesker som tager kokain, der også indtager store mængder af alkohol, hvilket også kan udvikle sig til et blandingsmisbrug.